Home Inhoud DTP versus Web-publishing Mymail

My mail and other assorted love stories

Voor de meeste mensen die iets met 'Internet' doen is het e-mail gedoe eigenlijk het allerbelangrijkst. Enfin, ieder zijn of haar meug, ik vind het knoeien met home-pages enzo veel leuker, maar moet wel toegeven dat het gebruik van de fax enorm is teruggelopen sinds ik e-mail heb.

E-mailen deed ik met het eerste programma wat ik tegen het lijf liep en dat was Ant-mail. Het zag er niet super-gebruiksvriendelijk uit maar deed redelijk wat ik ervan verwachte. Ik kon mail ontvangen, selectief opvragen, selectief weg-gooien, bekijken, uitprinten, antwoord teruggeven etc. Kortom wat wil je nog meer.

Uit diverse hoeken kwam mij de vraag van waarom gebruik je geen NEWsie? Wat moet ik met NEWsie als ik niets met nieuwsgroepen doe? Na bijna een jaar op het Internet te hebben rondgevlogen - nou ja, eerder zweefvliegen dan - en tientallen e-mails te hebben ontvangen, toch maar eens NEWsie uitgetest en zo waar er bleken tientallen leuke nieuwsgroepen te zijn die zich bezig hielden met Polen, en ook nog enkele die wat met Atari hadden zonder dat ze via Fidonet werden doorgesluist. Meer dan 100 nieuwsgroepen aansluiten bleek niet te lukken, dan maar wat selectiever zijn en wat obscure nieuwsgroepen laten afhaken. NEWsie bleek niet alleen goed te zijn voor nieuwsgroepen maar ook voor FTP [daar had ik al MG-FTP voor] en E-mail!


Op de Atari Messse in Neuss in April 1998 werd de knoop doorgehakt en MagiC + Jinnee aangeschaft. Eenmaal thuis aangekomen werden de nieuwe aanwinsten snel geinstalleerd en 'en passant' ook STinG i.p.v. STIK. En dat had ik nu niet tegelijk moeten doen. Alles leek zo goed te gaan. Zelfs de patch maken om het ingebouwde Duitse toetsenbord van MagiC kwijt te raken lukte wonderwel!

Al gauw kwam het moment dat er ook weer E-mails verstuurd moesten worden. De hoofdredacteur kon wel een geringe overschrijding van de termijn hebben, doch niet al te veel. Met Ant-mail de post versturen leverde een niet-toegankelijke mail-server op zodat na een timeout Ant-mail de moed opgaf. Zou het erg druk zijn? Dan straks maar weer eens proberen! Een uur later, het zelfde laken en pak.

Dan toch maar eens met NEWSie kijken of die het beter kan. En wat schetst de verbazing: NEWsie had totaal geen problemen en stuurde de boodschap netjes weg. Bij een volgende gelegenheid weer het zelfde probleem: Ant-mail verslikt zich in de mail-server, NEWsie slingert hem gewoon naar binnen. En dat is tot op heden zo gebleven! Waar het hem aan ligt weet ik niet. Is het de multitasking van MagiC of is het STinG? Ik kan het niet meer traceren, en de desktop terugdraaien is me teveel gevraagd. Dan maar voortaan NEWsie als er ge-emaild moet worden.


Vanuit CAB [2.07] kunnen diverse internet-clients worden aangeroepen. Zowel voor 'e-mail', voor 'ftp' als voor 'news'. Moet ik voor alle drie NEWsie in gebruik nemen? Dat betekent echter wel bij een vaste instelling in NEWsie van m'n favoriete nieuwsgroepen dat voor een e-mail of een ftp-tje ik eerst de binnenkomst van het nieuwsgroepen overzicht moet afwachten. Ook dat laat zich omzeilen door het mailen te laten gebeuren met een oudere versie van NEWsie [0.86] waarin ik geen nieuwsgroepen opvraag. Niet echt een elegante oplossing maar het werkt wel.

Dankzij de literatuur [Atari Computing] en meldingen op het Net werd m'n aandacht getrokken door twee toen nog zeer in de kinderschoenen staande mail programma's:

  • Mymail van Erik Häll, uit Zweden
  • Infitra van Eabe Kuik, uit Nederland

Infitra van het Net binnenhengelen was geen enkel probleem: Infitra, Get the new v0.12b now!, go to the demo leverde een zip-file op met een werkbaar mail-programma.


Mymail van het Net afhalen ging heel wat moeizamer: Erik Häll: MyMAIL. Steeds na zo'n 20-25% te hebben binnengekregen was het tempo zo gezakt dat CAB het downloaden spontaan afbrak. En dat gebeurde me niet een keer maar diverse malen. Enigszins geirriteerd een mailtje [met NEWsie] naar Erik Häll gestuurd die zeer vriendelijk me binnen enkele dagen het programma toestuurde als e-mail attachement.

Ik heb nu beide programma's draaien. De programma`s zijn ondertussen bij de volgende versies beland:

Het grote nadeel van NEWsie vond ik dat je niet selectief de e-mail kon binnen halen. Ze kwamen allemaal tegelijk mee. En met de diverse recente updates van Papyrus als e-mail attachement [1 … 2 megabyte] wil ik toch echt de zaken in eigen hand hebben. NEWsie viel dan ook wat mij betreft eigenlijk af als default e-mail programma. En met Ant-mail kon ik zelf niet meer versturen. Kortom, ik moest een keuze gaan maken tussen Mymail en Infitra!

Zowel bij Mymail als Infitra kan ik instellen of de mails na binnenhalen worden weggegooid of niet. Dankzij de ondersteuning van Eabe Kuik is de keuze voor Infitra ondertussen gemaakt, zij het dat de andere mailers voor specifieke doeleinden soms ook worden gebruikt. Waaronder een nieuw Tsjechisch programma verschenen: Amail, geschreven door de Atack-groep van de Krivanek broertjes. Maar ook het programma MJM [Marijuana Mail] geschreven door de Poolse Atariaan Grzegorz Pawlik.

Het me verdiepen in het zeer uitgebreide programma Okami, geschreven en onderhouden door Jos den Bekker, heeft een tijdlang geleid tot zeer heftige discussies. En zelfs nu nog kan makkelijk de vlam in de pan slaan!

Het niet-Atari programma Pine gebruik ik incidenteel wanneer het aantal binnengekomen mails de 100 zou kunnen overschrijden en dat gebeurt bijna dagelijks als ik nietvaker per dag de mail-box leeghaal.Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 21 november 2001

Home Inhoud DTP versus Web-publishing Mymail