Home Welke Atari programma's? / Which Atari programmes ? Calamus in TsjechiŽ Papyrus 4 en Unicode

Papyrus

Het pakket Papyrus is begonnen als studentikoos grapje maar is geleidelijk uitgegroeid tot een volwaardig tekst- of documentverwerkingspakket dat al niet meer alleen op het Atari-platform beschikbaar is. In Nederland werd Papyrus met ontzettend veel enthousiasme gepropageerd door Jan de Hertog van Paradox Software in Leiden. helaas kwam daaraan een einde toen ACN via een handige manoeuvre R.O.M. Software wist over te halen tot een overdracht van het dealerschap.

In het voorjaar van 1996 heb ik behoorlijk veel tijd en energie gestoken in het vertalen van het Papyrus handboek uit het Duits ten behoeve van Paradox Software in Leiden. Ik was praktisch klaar en wachtte op een versie met Nederlandse resource file om ook nog scherm-plaatjes te kunnen maken toen in een advertentie in ACN ST Nieuws de verkoop van Papyrus 4.5 door ACN werd aangekondigd. Daar ging het vele werk de mist in!

Om welke versie het bij ACN ging was niet gelijk duidelijk. De Duitse versie was pas bij 4.24


Msg #257 of 278 Time: 17 Sep 96 13:25:24 From: Tom Thomason
To : Steve Sweet
Subj: Papyrus update from HiSoft
--[N.ST.DTP]----
On 12 Sep 96, Steve Sweet shot
this through the ether to Harry Sideras...

HS>> version number to be released
SS>
SS> yeah!, no one wants a year old lemon.

Current Swedish version is 4.24.
We're also beta testing 4.49.
None of the numbers between these has been released,
TTBOMK.

ATB,
Tom

- JetMail 0.99beta22
! Origin: Falcon Pro Center-An ACC company!
+46-31-545526 (90:1101/117)

In Duitsland was voor OS/2 Papyrus 4.5 verschenen. In C'T van oktober 1996 verscheen een recensie van Dieter Brors over dit programma dat nogal lovend was. Met name het efficiŽnte geheugen-gebruik en de innoverende intelligente spellingscorrectie waarmee Papyrus de MicroSoft jongens jaren vůůr was werd genoemd, en natuurlijk ook de prijsstelling: DM248 mag er zijn. De aanduiding Papyrus 4.5 kwam dus niet geheel uit de lucht vallen, maar of Haarlem de Atari 4.5 versie al kan leveren hoop ik de volgende keer te kunnen melden.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home Welke Atari programma's? / Which Atari programmes ? Calamus in TsjechiŽ Papyrus 4 en Unicode