Home My mail and other assorted love stories QPMail Literatuur / Literature

Pine

Het komt regelmatig voor dat ik enkele dagen tot een week afwezig ben. Onlangs nog tijdens de herfstvakantie was ik 3 dagen in Polen. Met reistijden meegerekend al gauw 5 dagen niet achter de TT!! Qua mailtjes betekent dat algauw 5*200 = 1.000 berichtjes en ik heb geen programma dat mij daarvan soepeltjes kan laten selecteren welke ik binnen ga halen etc. Alleen het overzicht binnenhengelen kost al uren... :) Gelukkig wist ik dat bij mijn provider [XS4all] een programma beschikbaar stond dat PINE heette.

Zo af en toe is het handig om je door instructies heen te worstelen die normalerwijze toch alleen voor Windozen zijn geschreven. PINE is ouderwets DOS-simpel [of stoot ik hiermee UNIX-ers voor het hoofdd?] en niet direct WYSIWIG. Met behulp van PINE kun je - bij de provider - je mailbox doorfietsen, het nodige onderhoud plegen, e.d. Het grote voordeel van PINE is dat je al gelijk boven aan de stapel mailtjes terecht komt en kunt gaan lezen. Als de eerste regels je niet aanstaan dan is een simpele druk op de toets 'D' genoeg. Wil je naar de volgende dan is 'N' je toets.

Met enige handigheid en enkel het gebruik van de toetsen 'D' en 'N' fiets je in drie kwartier door die 1.000 mailtjes. De mailtjes met de 'N' kun je later eventueel nog eens ophalen met een Atari-mailer [Infitra, Okami e.d.]. Bij het afsluiten van de PINE sessie en vˇˇr het verlaten van je provider verschijnt nog even de vraag of de 900 berichten die je van een 'D' hebt voorzien ook werkelijk weg mogen....

En hoe kom je eigenlijk Řberhaupt bij PINE binnen? Of liever gezegd bij je provider? Met een al dan niet simpel telnet-programma, in mijn geval met het aloude RUFUS, dat ik al jaren geleden toen ik nog geen internet had gebruikte om Wordperfect bestanden over te sturen van / naar de klanten cq opdrachtgevers van ons vertaalbureau!


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home My mail and other assorted love stories QPMail Literatuur / Literature