Home Arkus Arkus Arkus 3

Arkus 2

In maart 1996 moet de nieuwe versie van Arkus verschenen zijn. Op de Bearboard BBS was de demo-versie van Arkus 2.01 [ (c) Pergamon Software 1995/96] te vinden. Afgezien van de restyling van Arkus lijkt er niet zo veel veranderd. De diverse opties zijn meer uitgewerkt althans die voor mij wat de font-behandeling belangrijk zijn. De verschillende aspecten rond NVDI zijn in de demo-versie niet uit te testen. Het grafiekje van de diverse caches is aardig. De informatie over de verschillende soorten fonts uitgesplitst naar Bitmap-, Speedo-, Truetype-, Postscript-, Calamus- en overige fonts werkt niet echt goed [demo?] omdat het totaal aantal fonts niet klopt met de som van de afzonderlijke. Bij de informatie per font is het intrigerend b.v. te zien dat een font afkomstig is van een officiële bron [Corel Corporation] geen font-id heeft en nog een checksumfehler vertoont. Wat kan ik daarmee? Bij een ander Arabian font - dit keer geen TrueType maar PostScript - wordt een fehler in Datenformat gemeld. In de help-functie kom ik daarover wat meer in het algemeen te weten:

Het overzicht van alle in een font aanwezige lettertekens is de door mij meest gebruikte optie. Hoe de tekens in het overzicht worden gerangschikt hangt af van een Popup, waarmee de mapping kan worden ingesteld: via Direktes Mapping ofwel de volgorde bij Speedo zoals ze in de fonts staan van 1 tot 565, als ASCII van 1-255 [volgens SPDCHAR.map] of volgens de Unicode.

Met Arkus is het mogelijk om zonder gebruik te maken van NVDI CPX-modules als NVDI Font-Cache fonts uit de lijst niet-geinstalleerde over te halen naar de geinstalleerde door ze simpelweg van de enelijst naar de andere te slepen. De installatie gaat pas in na het opnieuw starten.


Ook het afmelden van fonts kan geschieden waarbij in de nieuwe versie van Arkus een aparte folder voor afgemelde fonts wordt gehanteerd. Ook dit treedt pas in werking na het opnieuw opstarten. Lehman waarschuwt ten zeerste voor het font scannen via de CPX-module omdat daarbij illegaal in het systeem wordt ingegrepen en tot problemen kan leiden. Ik heb buiten Arkus om dit regelmatig gedaan omdat ik standaard Speedo-fonts hanteer en zo af en toe - b.v. bij het schrijven van dit artikel - de TrueType-fonts moet kunnen gebruiken.

De niet-geinstalleerde fonts zijn dan - bij mij althans - de fonts im TrueType, PostScript Type1, of Calamus formaat.

Er kunnen 5 verschillende font-paden worden ingesteld en ook het hierboven genoemde pad voor de afgemelde fonts. Standaard wordt voor de laatste een sub-folder HIDE genomen.

In de tekenfilm optie kan een korte tekst ingebracht worden die met een ingestelde tijd blijft staan alvorens een ander font wordt gebruikt met deze tekst.

Met Arkus kan een font-catalogus worden gemaakt. De koppen komen in een font dat vanuit de geinstalleerde font-lijst op het print-venster wordt gesleept. De grootte van de lettertekens in de catalogus is instelbaar.

Met Arkus kunnen de fonts in een folder en de direct daaronder liggende folders [net als bij NVDI] gelezen worden. Als het om CD-roms gaat met zeer veel fonts [tot 5000 TrueTypes] dan kunnen er geheugenproblemen ontstaan en ook kan Arkus er niet meer dan 3000 aan.

Christian Lehman waarschuwt ook tegen de conversie van PostScript Type 1 naar TrueType. Zoals ik al eerder heb geschreven werd het Type 1 font minder populair bij het grote publiek na de overgang op Windows 3.1x waar de TrueType fonts de standaard werden en Type 1 slechts na aanschaf van Adobe Type Manager te gebruiken waren. Massa's public domain Type 1 fonts werden toen omgezet naar TrueType. Mislukkingen bij de conversie kwamen voor en kunnen bij het gebruik van NVDI en Arkusproblemen geven.


Aan de hand van een check-sum kunnen de fonts gecontroleerd worden en zelfs door Arkus verbeterd. D.w.z. er komt een nieuwe check-sum maar de beschadiging zelf kan niet verholpen worden. Soms is het zo erg dat de naam van het font niet gelezen kan worden. Ofwel een melding zoals bovengemeld bij de Arabian font! TrueType fonts horen een font-id te hebben om het onderscheid tussen fonts gemakkelijker te maken. Bij de PD-fonts ontbreken de font-id nog al eens, en als bij NVDI niet de controle op font-id is uitgeschakeld kan NVDI die fonts ook niet aan.

Met Arkus echter kan een font-id aangebracht worden met een keuze tussen 7.000-10.000. Arkus houdt in de gaten of een font-id al niet vergeven was aan reeds ingelezen fonts. Het originele font krijgt de extensie .BAK en wordt niet meer aangepast hoevaak ook de font-id zou worden gewijzigd. Slechts op een Atari en onder NVDI kan met de aangepaste fonts worden gewerkt.

Arkus kost 49.- DM [met extra verzendkosten 57.-DM]

Verkrijgbaar bij: Pergamon Software

Pergamon Software / Christian Lehman
Am Roten Hang 14
61476 Kronberg/TS
telefoon: 00-49-6173-940063



Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home Arkus Arkus Arkus 3