Home Handige utilities rond fonts Holger Weets Arkus 2

Arkus


Het programma [versie 1.0 van 20-02-1995] geeft een overzicht van de via SpeedoGDOS of NVDI 3 geinstalleerde fonts, geeft copy-right en andere font-informatie en toont hoe die er uit zien. Althans de standaard systeemfont van NVDI Monaco bleek met alle op de ASCII-reeks betrekking hebbende tekens te bekijken. De vele Speedo-fonts kon ik aanklikken wat ik wilde echter er gebeurde niets. Totdat in plaats van aanklikken ik een sleepbeweging maakte, en toen werd het me duidelijk. Sleep de font-naam naar het ASCII-venster en zie daar! M'n eerste keer uitproberen van Arkus geschiedde bij de Antwerpenaar Kamiel Vanhulle. Alleen bleek de mapping van de Speedo-fonts niets te zien. Zijn Esperanto karakters waren vervangen door een standaard-mapping. De file SPDCHAR.map werd door de Fontconverter [SPD naar Signum!3] goed herkend, en ook Tempus Word Pro [waarover later ooit] gebruikt die administratie-file. Maar Arkus?? Gelukkig bleek thuis dat de Poolse karakters die ik zo mooi tussen 195-211 had gelegd wel degelijk te voorschijn kwamen! Ra, ra, hoe kan dat??Arkus kan behalve SPD-fonts ook TrueType, PostScript Type 1, en Calamus-fonts aan. De caches voor NVDI 3 kunnen ook via Arkus worden ingesteld, en ook kunnen er fonts worden uitgeschakeld. Alle overzichten kunnen ook geprint worden.
Standaard heb ik alleen de SPD-fonts aan staan, maar Arkus kan ook naar mijn reeks TrueType fonts kijken alleen ziet slechts de eerste 11 [van de 43] en geeft daarvan de filenaam. Met een enkele muisklik op een icoontje verschijnen opeens de lettersoort-namen zelf!

Het pakket is geschreven door Christian Lehman en loopt onder NVDI 3 of SpeedoGDOS vanaf versie 4.1. Arkus is verkrijgbaar bij Pergamon Software, en kost DM29,- inclusief verzending. De Shareware Registratie CSRP kan eventueel ook bemiddelen, via hen kost het DM33,- incl.

De problemen met Arkus hadden - zo is me later verteld - te maken met het feit dat ik de demo-versie gebruikte. Met een volwaardige versie krijg ik een compleet overzicht van de niet-gebruikte fonts. Op de ProTos 95 heb ik het pakket aangeschaft.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home Handige utilities rond fonts Holger Weets Arkus 2