Home Standaarden voor lettertekens / Standards for character encoding Tahoma en Lucida Sans Unicode Unicode ondersteunende fonts (2)

Unicode ondersteunende fonts

Om op de Atari met Unicode ondersteunende fonts te werken moet je er niet vies van zijn af en toe iemand op te zoeken die net de zoveelste versie van Windows 98 heeft geinstalleerd en samen de harde schijf af te speuren naar bruikbare fonts. Zo'n recente speurtocht leverde niet direct veel spectaculairs op maar toch wel enkele TrueType fonts waaraan helemaal aan het eind het 'Euro' teken was toegevoegd.


Enkele voorbeelden:

  • de Impact met 661 tekens
  • de Comic Sans met 574 tekens in een Regular en Bold uitvoering
  • de Courier New Roman met 657 tekens in een Regular, Italic, Bold en Bold Italic uitvoering
  • de Times New Roman met 657 tekens in een Regular, Italic, Bold en Bold Italic uitvoering
  • de Verdana met 893 [-200 want leeg] tekens in een Regular, Italic, Bold, en Bold Italic uitvoering

De Arial moet ik ook nog maar eens ophalen. Ik ben niet zo gek op dit lettertype - smaken verschillen - maar eigenlijk horen ze bij een standaard uitrusting [incl. Euro!].Zoals ik al vaker heb geschreven verbaasde het me dat op de Atari met een Papyrus (laatste versie van Papyrus [inclusief Base] is versie 7.58 van 05.06.1999) mogelijk is om via een simpel tekenoverzicht venster alle lettertekens op te halen die in het font zitten en dat dat niet kon met het stalpaard MSWord 97 onderWindows. Je kun wel via een optie 'symbolen' bij allerlei Wingdings en Dingbats maar niet bij Oost-Europese of Midden-Oosten lettertekens. Om die te kunnen benaderen moet Windows weten dat je een bepaald 'toetsenbord' gebruikt. Als het om Pools gaat moet je een Pools toetsenbord hebben geinstalleerd en dan is het de grote kunst erachter te komen waar alle 18 Poolse 'ogonki' zich bevinden. Met enige moeite lukte het ons om er 12 te vinden, de 9 lowercast en nog 3 uppercast. En de rest??? Wat nu?? Toch maar weer eens onder 'symbolen' gekeken en tot mijn verbazing verscheen dit keer iets anders naast de bekende symbolenfonts: Lucida Console, Lucida Sans Unicode en Tahoma. Waarom maar een beperkt aantal fonts terwijl de andere - zie hierboven - ook een ruime sortering hebben aan lettertekens?? Misschien wel lettertekens maar geen symbolen! Kennelijk weet MSWord uit de font-administratie te peuteren of er naast letters ook nog symbolen [en welke dan??] aanwezig zijn.

Allemaal leuk en prachtig, maar dan kun je via zo'n symbolen-venster de 'tekens' in je tekst binnenhalen. Je kunt ze zelfs aan een bepaalde toetsencombinatie vastkoppelen! En inderdaad vanuit Lucida Sans Unicode alle Poolse ogonki via een alt+a = a+ogonek etc. combinatie vastgelegd. En dan blijkt opeens dat bij deze vastlegging MSWord tevens de Unicode indexen meeneemt! En inderdaad werken de toetsencombinatie ook bij de andere fonts [niet te selecteren bij 'symbolen'] maar wel voorzien van 'ogonki' e.d. En als we toch bezig zijn dan gelijk maar de kleine uitbreiding van ons toetsenbord repertoire gemaakt met de 'Euro'.

Helaas, de zo zorgvuldig gemaakte toetsenbord-indeling blijkt alleen te werken onder MSWord en niet onder het even oude MSExcel. Met en andere woorden alleen onder applicaties die intern met Unicode kunnen omgaan en dat zijn er kennelijk nog maar heel weinig en dat zelfs binnen de MS renstal! Ik ben maar wat nieuwsgierig hoe het met MS Office2000 zal gaan!?


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 21 november 2001

Home Standaarden voor lettertekens / Standards for character encoding Tahoma en Lucida Sans Unicode Unicode ondersteunende fonts (2)