Home Inhoud Fontname ST-Guide

Hypertekst en andere documentatie-tools

In de Atari-wereld was het gebruik van hyperteksten - een tekst waarvandaan via aanklikbare trefwoorden te springen is naar een nadere uitwerking van het trefwoord - goed op gang gekomen met het programma ST-Guide. Echter met het steeds sneller populair worden van het Internet, kwam de hypertekst markup taal HTML, steeds prominenter in het daglicht en vanweg de uitwisselbaarheid - via het internet - over alle platform-grenzen heen is deze thans ook voor de Atari HTML qua standaard haast belangrijker dan ST-Guide. Steeds meer programmeurs leveren help-teksten al in twee versies. Om zonder direct het internet op te moeten zijn in ieder geval de Atari HTML Browsers nodig die ook off-line bestanden kunnen lezen. De bekendste is thans CAB.

Nog minder goed verspreid zijn de Franse producten van OXO, vroeger Webspace nu WENSuite geheten. Een geheel nieuw pakket is het Duitse Draconis.

Om zonder zelf de HTM-taal onder de knie te hoeven krijgen zijn ook voor de Atari programma's te krijgen die aan de hand van wat de gebruiker aangeeft zelf een HTML-file produceert: HomePinguin van Matthias Jaap of WebSpinner van Simon Coward. Minstens zo simpel en ook erg handig voor wie toch ook nog ST-Guide wil hanteren is het pakket UDO [=Universal Document Converter] van Dirk Hagedorn. Tussen de met de tekstwerwerker geschreven tekst - zoals deze bijvoorbeeld - worden instructies geplaatst die met UDO dan wel naar ST-Guide formaat worden vertaaald, dan wel naar HTML, dan wel naar één van de vele andere mogelijkheden waarin UDO voorziet.Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home Inhoud Fontname ST-Guide