Home Font-editors Fontkit C-Font

Fonty

Eveneens afkomstig uit de ST Club, geschreven door Matthew Carey, is een eenvoudige maar goed bruikbare font-editor voor Calamus fonts. Prijs 11.95 bij de ST Club.


Fonty is niet zo sophisticated als TypeArt, de prijs is er ook na. Bovendien is Fonty eerder een font-ontwerp/teken-programma, terwijl Type Art kan goochelen met [onderdelen] van letter-tekens. Zelf ben ik er niet in geslaagd het programma aan het werk te krijgen op een 19" monitor. En als je verwend bent met een groot beeld is het niet meer zo aanlokkelijk om tegen een 12" monitor aan te kijken. Met het 19" scherm had ik ook enige start-problemen bij Type Art, maar na systematisch de samenwerking met accesories en AUTO-folder programmas's te hebben onderzocht lukte het me uiteindelijk toch om het programma bom-vrij te kriijgen . Al met al betekent dit dat Fonty zelf bij mij nogal vaak zonder werk blijft.

Daarentegen is het programma PB2CFN dat wordt meegeleverd met Fonty voor mij veel interessanter. PB2CFN maakt het mogelijk om Postscript Type 1 fonts om te zetten naar Calamus fonts. Anders dan bij Didot [Pro] worden de geconverteerde fonts geaccepteerd door Calamus S en Type Art. Maar zoals bij Didot sommige PostScript Type 1 fonts het systeem konden laten hangen, presteerden sommige fonts het bij PB2CFN om vlak voor het einde van een conversieslag het plotseling te laten afweten Waarom is me nog niet duidelijk. De grootte van de oorspronkelijk font-file lijkt een indicatie, trouwens ook bij Didot .


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home Font-editors Fontkit C-Font