Home Font-editors Font-editors Fonty

Fontkit

Het programma dat de meeste soorten fonts voor Atari aankan. Geschreven door Jeremy Hughes van de ST Club in Nottingham, nu al weer aan versie 4 toe. Praktisch alle denkbare bewerkingen op GEM-fonts zijn mogelijk, en ook de conversies van en naar een aantal andere font-types: b.v. van en naar Signum!2, vanuit Calamus, en van en naar DEGAS fonts. Prijs œ24.95 bij de ST Club, te Nottingham.


Bij het starten van het programma zal gevraagd worden een GEM-font in te lezen, of een andere soort font te importeren. Bij import van b.v. een Calamus font worden alle tekens omgezet naar een GEM-font, dit kan enige tijd duren, op de regel met 1 Toggle wordt echter aangegeven door middel van het ASCII nummer met welk teken het programma bezig is.

De afzonderlijke tekens zijn te bewerken maar ook kunnen globale acties worden ondernomen zoals bijvoorbeeld het omzetten van alle tekens naar een contour-teken of alle tekens verkleind resp. vergroot. Het wegschrijven van zo'n aangepast font kan weer in GEM-formaat, maar ook als bitmap-font in een van de andere formaten. Met Calamus is slechts één-richting verkeer mogelijk. Wie met Calamus-fonts zelf wil gaan stoeien is aangewezen op TypeArt of Fonty. De ooit bij Calamus zelf meegeleverde font-editor is niet echt handig, de problemen met Didot [Pro] heb ik in de eerste aflevering al beschreven. Een reactie, die ook in ST is geplaatst, van Eva van Goor dat een bepaalde versie van Didot wel Calamus S/SL vriendelijke fonts afgeeft is maar ten dele, althans mijn ervaring, waar. Met name als het om fonts gaat die afkomstig zijn van PostScript Type 1, dan blijven helaas Calamus S en TypeArt protesteren.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home Font-editors Font-editors Fonty