Home Standaarden voor lettertekens / Standards for character encoding Unicode ondersteunende fonts (2) Unicode ondersteunende fonts [4]

Unicode ondersteunende fonts [3]

Zo af en toe wordt ik opgevrolijkt door het bericht dat een kennis een aantal leuke fonts heeft gevonden - op het Internet of op een CD-Rom. Bijzonder interessant leek een verzameling "East European Fonts" op CD uitgeven door het Duitse bedrijf Hemming in 'samenwerking' met 'MonAmi' te Praag. Ruim 240 fonts afgebeeld in een fraaie, gedrukte catalogus voor het schappelijke bedrag van maar ü 29,95 [kennelijk een aanbieding want de officiŽle prijs bij Hemming [zie http:/www.hemming.co.uk/] is DM 49,95 . En inderdaad deze fonts zijn zondermeer te gebruiken op onze Atari's voorop gesteld dat we zoiets hebben als NVDI en een font-selector-programma.Programma's als Papyrus maar ook QED kunnen met deze fonts overweg. Uiterst nieuwsgierig was ik naar de indeling van de lettertekens binnen de fonts en de eventuele Unicode ondersteuning. Over dat laatste hoefde al gezien de file-grootte [rond 50K] geen illusies te maken. Maar hoe zouden de tekens intern gerangschikt zijn? Arkus 3 gaf al snel uitsluitsel. Er was niet meer ruimte gereserveeerd dan voor 255 tekens en die waren geordend volgens de CodePage 1250 van MS-Windows [en dus niet volgens de ISO Latin 2 of ISO-8859-2].

Betekent dit nu dat deze fonts niet bruikbaar zijn?? Nee, zo lang het er omgaat teksten af te drukken met een lettertype naar keuze is deze verzameling van Oost-Europese fonts uiterst bruikbaar maar vooral in een Windows omgeving.

In de Atari omgeving zal er eerst een mogelijkheid moeten worden gevonden om eens tekst geschreven - in laten we zeggen Atari-PL of in Kamenicky om te zetten naar Windows CP1250. Met behulp van Papyrus is dat prima te doen maar ook de Poolse, Tsjechische en Slowaakse Atarianen hebben niet stil gezeten hun eigen eenvoudige conversie utilities geschreven.

Maar als het gaat om teksten die van en naar het Internet moeten zijn deze fonts niet zo handig. Wat dat betreft kan men veel beter een keuze maken uit de door mij in de eerdere afleveringen genoemde fonts die wel de Unicode ondersteunen.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 21 november 2001

Home Standaarden voor lettertekens / Standards for character encoding Unicode ondersteunende fonts (2) Unicode ondersteunende fonts [4]