Home That's Write That's Write en PF-files That's Write toetsenbord-indeling

That's Write Encoding file

In de .ENC file wordt precies aangegeven welke Speedo tekens te gebruiken zijn in het door That's Write geladen font. Bij een geslaagde poging om van één meegeleverd Speedo font [Formal Script] alle tekens binnen te hengelen, niet in één keer maar in etappes, met een paar verschillende .ENC files, bleek dat het Formal Script font slechts zo'n 37 lege plaatsen vertoonde en dat alle Poolse karakters er in zaten. Via een zelf gemaakte encoding file POOLS.ENC krijg ik nu alle Poolse tekens binnen bereik als ik Formal Script laad. Maar!! Als ik dezelfde .ENC file koppel aan de andere Speedo fonts zoals Dutch 801 en Swiss 721 dan regent het foutboodschappen: Karakter niet gevonden. Deze foutboodschap laat zich niet omzeilen. Het is of tientallen keren reageren op zo'n foutboodschap of een reset van de computer. Van de Speedo fonts die met That's Write worden geleverd is de Formal Script font completer dan Swiss 721 en Dutch 801. De symbol fonts hebben vanzelfsprekend een geheel eigen encoding file nodig.

De encoding file verzorgt de selectie uit en de vertaalslag tussen de 564 tekens van de Speedo fonts en de 255 tekens van de ASCII reeks.

Bij de Speedo-fonts is het mogelijk een aparte .ENC file op te geven. Dit is een gewone ASCII tekst-file met daarin per regel: ASCII-positie, Speedo-index, omschrijving. Hiermee wordt het mogelijk om naar eigen keus lettertekens uit de Speedo set van 564 tekens toe te kennen aan ASCII posities. B.v. Speedo 563 = funface, heb ik toegekend aan ASCII positie 220. Dit teken is vervolgens op te roepen met alt+220 of als ik in de Standard.key file er een eigen toetsencombinatie aan toe heb gekend met die toetsen. Alle Poolse, Hongaarse en Turkse tekens heb ik via de .ENC files een plaats in de ASCII reeks gegeven. Bij de wat egenwijze indeling van de Speedo Monospace 821 en Park Avenue moet er een specifieke .ENC voor die fonts gemaakt worden en in de .PF vermeld worden [op de Monospace problematiek kom ik iets verderop terug]. Bij de twee tekstverwerkers waar het hierom gaat is alles dus goed te regelen. Bij andere programma's die gebruik moeten maken van SpeedoGDOS zoals Papyrus lukt het binnenhengelen van Turkse en dergelijke tekens alleen via een .MAP file. Deze voor SpeedoGDOS vergelijkbare encoding-file kan gebruikt worden om specifieke tekens zoals b.v. bij Pools of Turks, binnen de ASCII-reeks te halen. De file SPDCHAR.map die in de folder moet staan waar SpeedoGDOS de Speedo fonts zoekt kan worden aangemaakt met het programmatje CHAR_MAP. SpeedoGDOS kan slechts één map hanteren, en met eigenwijze fonts als Monospace 821 of Park Avenue ontstaan er problemen.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home That's Write That's Write en PF-files That's Write toetsenbord-indeling