Home Welke Atari programma's? / Which Atari programmes ? Signum! en de Epson Stylus. Star-Writer

That's Write

Het programma That's Write ontstond in 1988 uit het tekstverwerkingsprogramma Star-Writer dat door programmeurs van Star Division in Hamburg was gemaakt. In Nederland werd het verkocht door Compo Software [eerst Ursulinehof 1, 4133 DA Vianen, later vanuit Margraten/Vaals]. De eerste Nederlandse versies haddden nog een beperkte klantenkring. Pas met versie TW 1.45 uit 1991 begon het wat te lopen. De betrokkenheid van ACN's Willem Hartog [als vertaler van de Nederlande versie] bij versie TW 2.05 gaf de verkoop van het programma een flinke impuls. Tot en met deze versie worden als auteurs van That's Write Manfred Erprath, Konrad Hinsen en Jörg Zabell vermeld [van Compo Software GmbH in Ritzstrasse 13, D-5540 Prüm].

De voorlaatste versie is TW 3.1 uit 1993 met als auteurs Ralph Becker, Konrad Hinsen en Jörg Zabell. De allerlaatste versie TW 4.1 uit 1995 kwam maar moeizaam op gang, de Nederlandse versie verscheen bijna een jaar later. Ondertussen was in Engeland een vereenvoudigde versie uitgebracht [en via een tijdschrift diskette verspreid] onder de naam Write On. Voor Atari computers met niet zoveel geheugenruimte zoals een 1040ST[E] voldoen That's Write 2.05 [en Write On] nog heel goed en bezitten deze programma's ook veel van de in het kader van deze artikelen-reeks genoemde mogelijkheden zij het niet alle.


Op het van de markt verdwijnen van het populaire tekstprogramma 1st World Plus reageerde Compo Nederland heel zakelijk met het afkopen van de merknaam en het uitbrengen van een qua versie nummer vooruitlopende 1st Word Plus als variant op That's Write [ 1stWP 4 lijkt op TW 3, 1stWP lijkt op TW4]. De laatste echte versie van 1st Word Plus was versie 3.20 [met een aparte variant voor de TT!].

Bij That's Write komen een aantal font-specifieke zaken voor die het verdienen nader onder de loep te worden .


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home Welke Atari programma's? / Which Atari programmes ? Signum! en de Epson Stylus. Star-Writer