Home Handige utilities rond fonts Arkus 3 FontScan

GemFontView

En van de hulp-programma's die gemaakt zijn om bij de fonts onder NVDI / SpeedoGDOS te kunnen bekijken was het programma ARKUS waarover ik al eerder heb geschreven. Een ander programma dat ook een overzicht van de 255 ASCII-tekens kon laten zien was Gemfontview van Rainer Bartel. Versie 1.00 kon dat en nog een overzicht van de toetsenbordindeling [zonder numeriek gedeelte]. Niet erg spectaculair. Inmiddels is Bartel gekomen bij versie 1.09. De nog niet-geregistreerde shareware-versie, die ik van het Bear[Board]BBS heb afgehaald, kan al heel wat meer.

Behalve het bovengenoemde dat een indruk geeft van de toekenning van de lettertekens aan de ASCII-reeks kan Gemfontview ook een compleet overzicht geven van alle tekens die in een bepaald font aanwezig zijn.

Dat zijn er 564 maximaal voor de Speedo-fonts en zo'n 228 voor TrueType. Bartel reserveert echter voor z'n overzicht [het vector font window] 65536 posities! Tot en met versie 1.06 slechts 591 [genoeg voor Speedo-fonts], maar te weinig voor de theoretische mogelijkheden bij de andere font-soorten. Ik ben benieuwd wie mij TrueType of PostScript Type 1 fonts kan laten zien waar er veel meer dan 228 tekens in zetten! Het aantal van 65536 is natuurlijk vooruit gedacht met betrekking tot Unicode, het wachten is nog op de echte implementatie. In de vorige aflevering had ik al aangegeven dat Papyrus 4.09 en hoger daarmee uit de voeten zouden kunnen binnen hun eigen opslag-formaat.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home Handige utilities rond fonts Arkus 3 FontScan