Home Begrafenis Charles René Bakhuizen van den Brink Begrafenis Charles René Bakhuizen van den Brink Hendrik Jan Raedt

Moesson - De Oude Indische Wereld

In het december 2003 nummer van het tijdschrift Moesson is bij een boekenrecensie door Wim Manuhutu van het boek 'de Oude Indische Wereld 1500-1920' een foto afgbeeld met onderstaand bijschrift:

Dit zijn de Brinks uit Kebon Sirih.

De foto vertelt een triest verhaal, want kort voordat deze foto werd genomen, werden de Brinks getroffen door het verlies van een familielid. Zijn afwezigheid wordt opgeheven door zijn portret temidden van zijn familie af te beelden. Zijn stoel is leeg, alleen zijn hoed ligt er. Het is een gewoonte die we vaker zien bij oude Indische familieportretten. Verder kunnen we op deze foto nog de Keeshond zien liggen en zit de kaketoe bij meisje Brinks op de stoelleuning. Foto: Moesson-archief


In het april 2004 nummer van Moesson is een reactie van Edith Moens-Kloosterhuis op het nogal vreemde verhaal over onze familie opgenomen:

De Oude Indische wereld

Verrast door de foto uit Moesson van decemher 2003 op bladzijde 18 bij het artikel 'De oude Indische wereld', en tegelijkertijd verbaasd over het bijschrift, gingen wij ermee aan de slag met de voortreffelijke hulp van de medewerksters van Moesson. Het echtpaar op de foto stelt namelijk onze overgrootouders voor. Op de achterkant van de originele foto staat 'Brinks -Kebon Sirih' met de hand geschreven (waarschijnlijk door de fotograaf). Het gaat echter om het echtpaar Bakhuizen van den Brink-Raedt van Oldenbarnevelt met onder andere hun vier dochters. De lege stoel met hoed symboliseerde niet de overledene van het portret, maar het tweede kind; zoon Reinier Cornelis Bakhuizen van den Brink. Hij verbleef kennelijk voor zijn studie in Wageningen. Later schreef hij Vruchten en Vruchten Cultuur in Nederlands Oost Indië met J.J. Ochse. Hij werkte in de plantentuin van Buitenzorg. De heer Van Balgooy die vorig jaar over planten en vruchten in Moesson schreef, haalde een heleboel uit die boeken aan. Ook uit Vegetables of the Dutch Bast Indies van Ochse en R.C. Bakhuizen van den Brink Jr. (*) haalde hij veel aan. De weduwe (**) van R.C. Bakhuizen van den Brink woont nog in Leiden. Het portret is dan ook een foto van deze Reinier Cornelis. Verondersteld wordt dat door de zwart-wit foto het lint rondom het portret zwart lijkt, maar in werkelijkheid een donkere kleur had. Gezien de leeftijden moet de foto zijn gemaakt eind 1896, begin 1897. Misschien wel op de verjaardag van Reinier Cornelis op 30 januari 1897 toen hij 16 jaar oud werd. De twee staande personen links op de foto zijn moeilijker te identificeren. Het lijkt aannemelijk dat het gaat om een broer Raedt van Oldenbarnevelt samen met een zus of zijn verloofde. Misschienis er een lezer die deze persoon meer exact kan duiden? Onze oma staat geheel rechts op de foto. Ze huwde in 1899 op twintigjarige leeftijd met Evert Adriaan Neeb, die tinmijningenieur was op Banka. De foto heeft ons aangezet om de familie te bellen en de genealogie van de families Bakhuizen van den Brink en Raedt van Oldenbarnevelt op te vragen. Dit heeft tot nu toe weinig resultaat opgeleverd, maar we blijven volhouden. Het meisje op de arm van overopa was tante Regien Bakhuizen van den Brink, getrouwd met Hietink. Haar kinderen leven nog. De zoons van tante Lily (het zittende meisje links) zijn gestorven. Zij was getrouwd met Jan d'Arnaud Gerkens. Van het kleine meisje in het wit op de voorgrond (tante Marijke getrouwd met Frits van Erpers Royaards) leven nog twee zoons en een dochter (89 jaar).

Edith Moens-K1oosterhuis, Nijmegen

* en **
Hier worden twee Reinier Cornelissen door elkaar gehaald. De RC op de foto is de vader van de RC wiens de weduwe in Leiden woont. RC senior schreef samen met J.J. Ochse 'Vegetables of the Dutch East Indies'. RC junior verzorgde de bewerking uit 1977 en schreef het voorwoord.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 16 maart 2008

Home Begrafenis Charles René Bakhuizen van den Brink Begrafenis Charles René Bakhuizen van den Brink Hendrik Jan Raedt