Home Jubileum Concert Anna Pisu≥a-Mandziej Andrzej Wawrzyniak

Jan Sikora

Jan Sikora is in 1934 geboren in Bydgoszcz. Van 1957 tot 1963 doorliep hij de Academie voor Schone Kunsten in Warszawa met als specialisatie: grafische kunst, onder leiding van professor Marcin Szancer.

Zijn grafische ontwerpen, maar vooral zijn schilderijen, werden in veel Europese landen tentoongesteld. O.a. in Polen, Zweden, ItaliŽ, en Spanje. Werken van Sikora bevinden zich behalve in privť-collecties ook in diverse Poolse musea.

Sinds 1985 woont Jan Sikora in Nederland en heeft hij hier diverse exposities gehad.

Vroege werken van hem hadden vaak een surrealistisch karakter, maar latere werken zijn meestal abstract met sterke kleuren, veelal gebaseerd op muzikale invloeden. Jan Sikora is praktisch doof. De kleuren van zijn schilderijen bestaan als visuele muziek.

In zijn nieuwe werken zoekt de artiest naar een nieuwe formaliteiten-oplossing. Hij gebruikt harde, bondige en gesloten vormen alsmede zwakke en uitgebreide vlakken. Daardoor wil hij over eeuwige gevechten krachten uitdrukken. Deze krachten vechten met elkaar en scheppen stelsels van wederzijdse spanningen of deze stelsels dringen door elkaar in harmonie om een compromis te bereiken. De schilder wil op deze manier de krachten die in ons leven bestaan tot uitdrukking brengen - het leven met zijn vele spannende krachten, die toch een oplossing moeten vinden in compromisloze coŽxistentie.

Jan Sikora
Burg. Verloopstraat 14
2902 HC Capelle a/d IJssel
Nederland
telefoon 010-4510391


Home Jubileum Concert Anna Pisu≥a-Mandziej Andrzej Wawrzyniak