Zware regenval in de eerste week van juli zorgde in Centraal Europa voor enorme problemen. In 3 dagen tijd viel er net zo veel regen als normaal in een heel jaar. Een derde van Tsjechië kwam onder water te staan. In Polen leek het in eerste instantie slechts enkele gebieden in het zuiden te betreffen. De materiële schade en de verliezen aan mensenlevens was toen al enorm. Zowel in Tsjechië als in Polen waren zo'n 50 personen het slachtoffer geworden van een allesvernietigende, metershoge vloedgolf die van kleine bergbeekjes en dorpstraten woeste rivieren maakte. Meer stroomafwaarts dreigden de grote rivieren Oder en Wisła ook buiten hun oevers te treden. Ondertussen bleef de zware regenval aanhouden en werd het duidelijk dat na een eerste nog een tweede vloedgolf zou komen. De grote steden aan de Wisła bleven buiten schot. Het water in Kraków had geen 20 cm hoger moeten komen of ook de oude stad en b.v. de kelders van het Nationale Museum en de Universiteits Bibliotheek waren blank komen te staan. De plaatsen aan de Oder zoals Opole en Wrocław waren minder fortuinlijk. Grote delen van de stad waaronder de binnensteden raakten overstroomd. Een aantal provincies met name langs de Oder werden tot rampgebied verklaard. Dorpen en steden werden geëvacueerd. Ruim 160.000 personen moesten hun have en goed achterlaten. De grensstad Słubice werd geheel geëvacueerd. De met man en macht verstevigde dijken hebben in Słubice het water kunnen tegenhouden, maar aan de overzijde van de Oder, in Frankfurt en omgeving, ging het niet zo best. De in enkele weken aan de Poolse zijde opgebouwde ervaring met de Watersnood van de Eeuw kwam nu de Duitse zijde ten goede.
In de ondergelopen gebieden verdronken ook nog eens een miljoen dieren. Gevreesd werd voor tyfus-epidemieën. Hulpverleners werden op voorhand ingeënt. Gelukkig is de vrees niet bewaarheid geworden.
Naast de binnenlandse hulp kwam ook de hulp van buitenaf goed op gang. Europese Unie geldmiddelen werden vrijgemaakt voor hulp aan Tsjechië en Polen, praktische hulp werd geboden vanuit ondermeer Zweden en Nederland. Nederland heeft vijftien grote pompen met deskundigen gestuurd om het water van de ondergelopen gebieden weg te werken. Er gaan ook Nederlandse experts, die betrokken waren bij de uitvoering van het Deltaplan, adviseren over versterking van de dijken.
In Nederland kwamen ook acties op gang. Op 13 september 1997 werd in Rotterdam in het Hilton een charitatief bal georganiseerd door het Comité Chaber dla Powodzian. Ze organiseren concrete hulp aan Polen. Nadere inlichtingen bij het Comité bij Beata Wrońska of Henk Obee, telefoon 010-4299858 of fax 010-2131940.