Home Anglosaksische rock

Rock music

v. 12.02
07-05-2002

door
Rein C. Bakhuizen van den Brink
http://www.xs4all.nl/~dziewon/

De hier genoemde Poolse rock cq Amerikaanse en Engelse rock groepen weerspiegelen mijn persoonlijke smaak en ik heb ook geen poging gedaan een compleet overzicht te gegeven van wat er op het gebied van rock muziek te vinden is.

Mijn interesse lag in de jaren '60 vooral bij vocale folk-groepen en zangers zoals Joan Baez; Peter, Paul and Mary; The Seekers; The Corries; Simon and Garfunkel; Boudewijn de Groot; Pete Seeger, etc. In 1967 werd m'n belangstelling gewekt voor wat toen rock werd genoemd: de Beatles met Strawberry Fields Forever, de Rolling Stones met We love you, de Small Faces met Itchycoo Park.

Kort om: Flower Power. De stap naar de combinatie van die twee: Folk-rock was gauw gemaakt. Sindsdien was geen Mama's and Papa's noch Byrds plaat meer veilig voor me. In de eerste helft van de 70-er jaren deed laatstgenoemde groep [en de afsplitsingen daarvan] zelfs Nederland aan [en niet alleen op het Kralingen Popfestival!]. Wij zelf hadden zelfs het twijfelachtige geluk om Mama Cass op haar laatste toernee in Londen , enkele dagen voor haar tragische dood, te mogen zien optreden. Helaas toen al in een bij-rol naast bubble-gum en glitter-pop. Sinds die tijd is de belangstelling voor de eigentijdse rock nogal verflauwd. Pas medio jaren '80 is dat in Polen weer aangewakkerd.


In Nederland is vrij weinig bekend over Poolse rock muziek. Slechts enkele in Polen bekende groepen hebben in de jaren '70 [Tadeusz Nalepa met Break Out] en '80 [Maanam, Lombard] het Nederlandse concertpodium gehaald. Een hoge notering enkele jaren terug van de Poolse deelname aan het Eurovisie Songfestival [Justyna Steczkowska] heeft de Poolse zangeressen even in het zonnetje gezet, maar het legertje Poolse vrouwelijke singer-songwriters was al behoorlijk aan het uitdijen.

Denk dan aan Martyna Jakubowicz, Edyta Bartosiewicz, Kasia Kowalska, Kasia Nosowska [beter bekend als lead-singer van Hey!] en Anita Lipnicka [ex-Varius Manx]

Tot mijn verbazing is in Polen vrij veel over Poolse rock op het Internet te krijgen. Een goed voorbeeld zal ook wel geweest zijn de uitgebreide geschiedenis + discografie van de Poolse gothic-groep Closterkeller die op haar CD Cyan als eerste track dit in digitale vorm toevoegde.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 7 mei 2002

Home Anglosaksische rock