Home Eerdere Intro's Intro 1994 nr. 4 Intro 1994 nr. 6

Intro 1994 nr. 5

De economische en culturele banden met Polen zijn letterlijk eeuwenoud zoals Lucia Thijssen in haar boek ' ' zo prachtig heeft laten zien. Toch is Polen als land voor de huidige generaties doorsnee Nederlanders tot niet zo lang geleden een betrekkelijk onbekend land geweest, niet veel bekender als Roemenië of Bulgarije. Poolse gastarbeiders in de mijnstreken, en aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de bevrijding van grote delen van Nederland door Poolse militairen, brachten Nederlanders wel in aanraking met Polen als mensen maar nog niet met Polen als land. Wie in de beginjaren '70 aan een Nederlander gevraagd zou hebben om een bekende Pool te noemen, zou misschien Chopin te horen hebben gekregen of juist een verbaasd gezicht te zien gekregen bij de mededeling dat Chopin een Pool was. Eén of twee jaar later vallen de namen van voetballers als Boniek of Lato danwel tennissers als Fibak.

De volgende bekende Pool werd in 1978 pontifex maximus van Rome. Een niet gering deel van katholiek Nederland krabt zich bezorgd achter de oren. Tot ieders verrassing wordt Polen in de zomer van 1980 wereldnieuws. De naam van een jonge electricien schept verwarring in de media. Voor het eerst worden ze geconfronteerd met romeinse letters die op geen enkele schrijfmachine staan: de 'ł' en de 'ę'. Maar geleidelijk aan wordt 'Walesa' 'Wałęsa', en de moeizame toestanden in Polen en de mogelijkheden om er iets aan te doen wordt met beide handen door het Nederlandse volk aangegrepen. Niet meer een snel girootje ten behoeve van een watersnood in Verweggistan, maar daadwerkelijk goederen inzamelen en wegbrengen naar een land dat dichterbij ligt dan vakantielanden als Zwitserland of Oostenrijk!


Hulporganisaties bloeien op, paketdiensten springen in de markt, en de politiek vindt dat ze ook een duit in het zakje moeten doen, overkoepelend moeten laten werken. Polen staat in het midden van de belangstelling. Studiedagen worden georganiseerd, tentoonstellingen van Poolse kunstenaars worden druk bezocht. De Pools-Nederlandse Kulturele Vereniging ontstaat te midden van dit gewoel.

Thans zo'n 15 jaar later is het communistische oostblok verdwenen, de Muur is gesloopt. De Oosteuropese landen komen onder westerse voogdij. Polen staat niet meer centraal in de belangstelling van Nederland.

Hooguit misschien bij de managers, de hoogleraren economie en de marketingdeskundigen resp. de handelaren in afgeschreven kapitaalgoederen. Apparatuur waar nog geen electronica in zit, daar kunnen ze in Polen toch fantastisch mee knutselen!

Van alle organisaties die na 15 jaar nog steeds intensief met Polen bezig zijn vormen de interstedelijke contacten een zeer grote groep. De zogenoemde Stedenbanden hebben de caritas van zich afgeschud en schrijven het gelijkwaardig partnerschap hoog in het vaandel. En zo hoort het natuurlijk ook!


De PNKV heeft de gelijkwaardigheid van Polen en Nederland altijd al vanzelfsprekend in acht genomen. Binnen de redactie van Biuletyn bestond al heel lang het streven naar het in kaart brengen van de Stedenbanden. Na zo'n anderhalf jaar van voorbereiding aangespoord door het enthousiasme van Petra Mackowiak, kunnen we het Themanummer Stedenbanden presenteren. Er komen in dit nummer van Biuletyn een groot aantal aspecten van de stedenbanden aan bod.

Een overzicht van de diverse Polonia platformen plaatst dit alles nog eens in een historisch/geografisch perspectief. En ook de rol van de PNKV zelf.

Daarnaast komen ook contacten aan bod die vergelijkbaar zijn zoals de parochiële contacten.

Behalve de artikelen van het Thema zijn ook nu weer de vaste rubrieken 'Agenda', 'Verenigingsnieuws', 'PNKV-boekenservice', 'Leestafel', 'Filatelie', en 'w Polsce' aanwezig. Onze correspondenten in Wrocław hebben de honorair consul voor Nederland daar geinterviewd. Het bezoek van de Poolse staatspresident Lech Wałęsa begin oktober aan Nederland viel toevalligerwijs samen met de publicatie van een geschreven portret. In een ziekenhuis in Warszawa gebeurden op een nacht vreemde, onverklaarbare dingen. Marek Rymuszko was er als de kippen bij om ons verslag te brengen. De droeve lotgevallen van Bożena worden in dit nummer afgesloten met een naar het schijnt happy end!

Biuletyn 94-5 heeft een record gebroken qua omvang. Bij zo'n belangwekkend themanummer hoefde niet op één of twee bladzijden extra gekeken te worden. Het volgende blad Biuletyn 94-6 verschijnt voor de feestdagen in december. U veel leesplezier toewensend,

Rein Bakhuizen van den Brink


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 17 september 2006

Home Eerdere Intro's Intro 1994 nr. 4 Intro 1994 nr. 6