Home Eerdere Intro's Intro 1994 nr. 2 Intro 1994 nr. 4

Intro 1994 nr. 3

Het nummer van Biuletyn, dat thans voor U ligt is zeer snel verschenen na nummer 94-2. Biuletyn 94-3 is uit na iets meer dan één maand in plaats van na de gebruikelijke twee maanden. Redenen waren tweërlei: een verblijf in Polen van één week in mei van Uw hoofdredacteur, en los daarvan het streven om vóór de 'Polen Manifestatie' eind mei in Eindhoven het Biuletyn bij U in huis te hebben. Of dat laatste ook lukt zal nog moeten blijken. Ondanks de krappe voorbereidingstijd is de redactie er uitstekend in geslaagd om een veelheid en verscheidenheid aan teksten te leveren. Enkele aangeboden artikelen moesten helaas overstaan. Dat wil zeggen dat ze in het eerst volgende nummer gepubliceerd zullen worden. Het liefst had ik ze reeds in dit nummer geplaatst maar dan was denk ik de penningmeester van de PNKV wat gaan mopperen over 60 bladzijden, die boven zijn begroting uit gingen.

De verkiezingen in Nederland voor de Tweede Kamer zijn als ik dit schrijf, woensdagochtend 4 mei, net achter de rug. De bezorgdheid over de sterke opkomst van de extreem-rechtse partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart was zeer terecht. In de Tweede Kamer komen ze weliswaar niet op zeven zetels uit maar drie is al drie teveel. De aandacht ging in de media vooral naar het gevecht aan de 'top', bij de kleinere partijen waren nog meer grote verschuivingen te zien. De enige partij met een vrouwelijke en allochtone [duo]lijsttrekker viel één zetel terug naar vijf, de partijen met oog voor de 'ouderen' onder ons [toch zo'n kwart van de bevolking is 55+] haalden samen zeven zetels. Het als sluitstuk fungeren danwel afgeschreven zijn wordt terecht niet langer meer gepikt.


De bezorgdheid om explosief extreem-rechts en hoe makkelijk het wortelt bij iedereen die niet waakzaam is, vindt U terug in het artikel 'Europa anno 1994' van Laura Szymańska.

De maand mei is traditioneel een maand van bezinning. De herdenking van de tweede wereld oorlog heeft mij altijd een tweeslachtig gevoel gegeven. Aan de ene kant het begrip voor de generatie die de oorlog aan den lijve heeft ondervonden, aan de andere kant de bezorgdheid voor voortdurende oorlogen en onderdrukking 'ver wat mijn bed' waarvoor de oudere generatie, althans zo leek het, minder interesse toonde: Vietnam, Angola, Oost-Timor, Kurdistan, het Zuid-Afrika van de apartheid, het Indonesia van Suharto, het Nicaragua van Somoza, en Palestina, om maar een paar te noemen. Fascisme, racisme, en imperialisme nog altijd even levend.

Wat er thans gebeurt in het voormalig Jugoslavië, is niet te vatten in 'kretologie', is niet te bevatten voor een normaal mens [ooit een normaal mens ontmoet? en beviel het?]. Dat honderdduizenden Hutu's en Tutsi's elkaar afslachten mag toch nooit met de verklaring afgedaan worden dat de ene groep tijdens de Belgische overheersing ['slechts' zo'n 75 jaar: 1885-1959] door de missiepriesters voorgetrokken werd?

Welke duivel zit in de mens dat hij van de ene dag op de andere zijn buurman niet meer als medemens kan zien? En niet 'ver van mijn bed' maar in ons zelf, in U en mij!

De maand mei heeft gelukkig ook vrolijke kanten. De vele mooie dingen waartoe een mens in staat is.


Dit nummer is voor een belangrijk deel gewijd aan de Schone Kunsten, aan muziek, aan toneel, en aan de schilderkunst. Tijdens de Poolse Manifestatie in Eindhoven staat de kunst uit Wrocław centraal, de Chopin-Szymanowski Stichting wordt aan U voorgesteld, en het werk van Władysław Strzemiński is binnenkort te zien in Bonn. Het lief en leed van kunstenaars in het noorden van ons land wordt beschreven door Joanna Paszkiewicz.

De reeks Poolse dichteressen wordt voortgezet met Wisława Szymborska, met een vertaling van Ela Wicha-Wauben.

Nederlanders zijn een eigenaardig volkje dat zal door niemand ontkend worden, en wel heel centraal daarbij staat de rol van het vervoersmiddel bij uitstek de fiets. Zowel Mirka Chojecka als Joanna Paszkiewicz vinden hun inspiratie bij de fiets.

Het zaken doen in Polen, of liever het snel rijk worden, wordt onder de loupe genomen door Magda Kowalska en Hans Klein Ovink. De uitverkoop van Poolse massa-media aan het buitenland had ik in het vorige Intro al genoemd. Italiaanse media-magnaten vechten onderling om de Poolse TV-zenders en Życie Warszawy die ze toch al beheersen. De naamvan Silvio Berlusconi is al gevallen. De Poolse 'auto-handelaar' Zygmunt Solorz is eigenaar van Polsat en grootaandeelhouder in Kurier Polski.


Sinds het artikel over de Pools-Litouwse betrekkingen is het nodige verbeterd. Op 26 april j.l. is eindelijk het vriendschapsverdrag tussen Polen en Litouwen getekend.

Last but not least, vindt U in Biuletyn het eerste deel van de trieste geschiedenis van Bożena, opgetekend door Marta van Calis. Of echter het verhaal toch een gunstige wending neemt, lezen we in Biuletyn 94-4.

Biuletyn 94-4 verschijnt in september vóór de herdenkingsfeesten. Met dit redelijk dikke nummer zult het in de grote vakantie moeten doen. U allen wens ik veel leesplezier toe, houdt de zon in de gaten. Met Biuletyn zo af en toe als 'osłona słońca'.

Rein Bakhuizen van den Brink


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 17 september 2006

Home Eerdere Intro's Intro 1994 nr. 2 Intro 1994 nr. 4