Home HTML HTML UDO

ST Applications - de eerste STAP

De Stichting ST is geabonneerd op een Engels tijdschrift ST Applications uitgegeven door de FAST Club in Nottingham. Via deze club bereikten ons programma's als Imagecopy, FontkitPlus, C-Font, low-budget maar wereldklasse. Hun maandelijkse tijdschrift verscheen sinds eind 1995 in een wat soberder uitvoering, maar nog steeds qua inhoud onovertroffen. Het november 1996 nummer zal zeker als een schok voor velen zijn gekomen, gereduceerd tot een 16-tal A5'jes met slechts enkele advertenties en bestellijsten, maar wel met een diskette waarop alle teksten in HTM-formaat. HTM of beter HTML is het formaat voor de HTML-browser van Alexander Clauss dat bij de diskette werd meegeleverd. Omdat in deAtari wereld voor de file-extensie slechts 3 tekens na de punt konden worden gebruikt is de extensie '.HTM gebruikt, op computersystemen waar die beperking niet bestaat is de extensie gewoonlijk '.HMTL'.

Het programma HTML_browser ontwikkelde zich binnen enkele maanden tot het programma CAB . Het HTML-formaat heeft niet het hierboven bij ST-Guide geschetste probleem van de her-formattering. Zodra ik het window'tje breder open trek wordt wat tijd uitgetrokken voor formattering. Ook kan via de eigen fontselector een keuze gemaakt worden uit drie verschillende soorten [door SpeedGDOS cq NVDI gebruikte] fonts voor resp. koppen, broodtekst en voorgeformatteerde [??} teksten.

In de aflevering van Forum, de ingezonden stukken rubriek van ST Applications, staat een brief van ondergetekende. Paul Glover, de hoofdredacteur, heeft ook positief gereageerd op een voorstel van mij om de huidge reeks Fontavond/turen - bewerkt en vertaald door mij in het Engels - op te nemen. Toen ik dat voorstel deed had ik natuurlijk nog gewoon de papieren versie van STAPP in m'n gedachten. Aangezien ik ook begonnen was om de Fontavond/turen in ST-Guide formaat om te zetten, ontstond het praktische probleem hoe dat zo slim mogelijk te doen. Het betekende dat ik in het programma UDO [Universal Document formaat] van Dirk Hagedorn moest duiken waarmee het mogelijk zou zijn om vanuit UDO-teksten te converteren naar resp. TEX, ST-Guide, HTML, RTF, en ASCII.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home HTML HTML UDO