Home Atari tekstverwerking / Atari wordprocessing 1stWord Plus Calamus - de weg naar DTP / Calamus - the road to DTP

Signum! wijst de weg / The Signum! way

Pools - Nederlands - Engels

Vertaalbureau Dziewońska

Vertaalbureau Dziewońska

Maar andere Atari programma's gingen al snel een eigen weg:

Signum
in 1986-87 met een geheel eigen model fonts: E24 fonts voor het scherm, P9 voor een 9-naalds-printers, P24 voor een 24-naalds-printer en L30 voor laser-printers [later ook voor deskjet-printers].
That's Write
in 1988 met een variant van de GEM-fonts waarbij het gebruik van GDOS niet meer nodig was; dit beleid is That's Write steeds bij gebleven - ook bij de laatste versie 4.12 is SpeedoGDOS of NVDI zelf niet nodig.

De bitmap-fonts als die van Signum!2 en GEM hadden het nadeel dat ze voor elke lettergrootte [corps] ook nog aparte font-bestanden nodig hadden. Wat Signum!2 betreft ook nog beperkt in grootte (tot max. 18 punts). En niet te vergeten het gebruik van aparte bestanden per uitvoer apparaat: scherm, 9-naalds, 24-naalds en laser-printer.


The German program Signum!2 had its own screen-fonts [E24], 9-pins printer-fonts [P9] 24-pins printer-fonts [P24] or laser [and later on also deskjet] fonts [L30].

That´s Write - the successor of StarWriter - had it´s own version of GEM-fonts.

The problem with the bitmap-fonts for above three programmes - to some this is rather positive - was the fact that you needed not only separate files for each output device but also for each height. As to Signum!2 the height of 18 points was the limit.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 26 december 2000

Home Atari tekstverwerking / Atari wordprocessing 1stWord Plus Calamus - de weg naar DTP / Calamus - the road to DTP